Preity Zinta

Giriş
Ortalama: 3.8 (6 votes)
Preity Zinta
Kişi Bilgi Kartı
Doğum Tarihi Cuma, Ocak 31, 1975
Doğum Yeri Simla / Simla / Hindistan
Doğduğu Gün Cuma
Burç Kova
Boyu 161 cm
Saç Rengi Koyu Kahve
Göz Rengi Açık Kahve
Vatandaşlık Hintli
Lakab Preetam Singh Preetu
Dini Hindu
Meslek Film Aktris
Şöhret Modelling
Etnik Köken Hint
Hakkında, Kimdir?

'''Preity Zinta''' (Gerçek adıyla: Preeti Zinta, Hintçe, प्रीति ज़िंटा, Prīti Zinṭā, * 31 Ocak 1975 Shimla, Himachal Pradesh)
Bollywood'un (Hint Sineması) oyuncularından biri.

== Hayatı ==

13 yaşındayken babasını bir trafik kazasında kaybeden Preity böylece olgunlaşmaya mecbur kalır. Aslında Shimla şehrinden olan Preity, üniversitede okumak için Mumbai şehrine taşınır. Birgün parkta arkadaşıyla otururken bir bayan yanına gelir ve bir ajans şirketinde çalıştığını ve yeni bir reklamda oynayacak modelin son anda çekime gelmediğini ve Preity'nin yüzünü çok beğendiğini söyler. Preity'e modellik yapmayı teklif eder ve Preity'de kabul eder. Böylece kariyerine bir reklam mankeni olarak başlayan Preity, ''Lyril''-Sabunları ve ''Perk''-Çikolatalarının yüzü olur. 90'lı yılların sonlarında tesadüfen arkadaşını desteklemek için gittiği deneme çekiminde Bollywood'un önemli yönetmenlerinden biri olan Shekhar Kapur tarafından keşfedilir, ünlü yönetmen tarafından bir filmin başrol oyuncusu olarak düşünülür. Ancak planlanan Proje bir türlü gerçekleştirilez, çünkü aynı dönemde Shekhar Kapur enternasyonal film dünyasına atılma çabaları içerisinde Elizabeth adlı filmi için çalışmaktadır.

Beyaz Perdede en önemli çıkışını 1998'de Mani Ratnam'ın Dil Se adlı filmiyle yaşadı, ve bu ona aynı yılda Bollywood Oscarları sayılan "En İyi Çıkış Yapan Oyuncu" ünvanını kazandırdı. Bu ödül sayesinde Preity birkaç başrol teklifleriyle ödüllendirildi. O zamandan beri önemli rollerde oynayan Preity, Terrorfilmi Mission Kashmir başta olmak üzere, "Pretty Woman" filminin bir kısmından etkilenilmiş Chori Chori Chupke Chupke adlı film'de, modern dram filmi Dil Chahta Hai ve Bollywood'un ilk bilimkurgu filmi ve Preity'nin gerçek anlamda ilk gişe rekoru kıran Koi Mil Gaya filminde oynadı.

Özellikle ''Kal Ho Naa Ho'' adlı filmiyle şansı yakaladı. Aslinda 'Naina' rolü, Meslektaşı Kareena Kapoor'a teklif edilmiş, daha önce Kabhi Kushi Kabhie Gham'da (Bazen sevinç bazen keder) 'Poo' adli şımartılmış kardeş rolünde görülen Oyuncu. Ancak Kapoor'un yüksek fiyat talebi yapımcıların geri adım atmalarına neden oldu ve Kareena Kapoor projeden çıktı. Preity tabii ki rolü kabul etti ve aynı zamanda Kal Ho Naa Ho'daki rölü icin Filmfare "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı.

2003'de Hint Mafyasının çökertilmesi adına şahitlik yaptı. Chori Chori Chupke Chupke'nin yapımcısı Bharat Shah'ın
mafya patronlarından Chhota Shakeel ile bağlantısı olduğuna dair 2000 yılında tutuklanmasının ardından Bollywood'un bazi starları Preity Zinta,Shah Rukh Khan,Salman Khan,Sanjay Dutt gibi ünlüler olay hakkında ifadeler verdi. Mahkemede kendilerine gelen tehditleri ve haraç istekleri ile ilgili ifade veren ünlüler,daha sonra bilinmeyen nedenlerle duruşmalarda teker teker ifadelerini geri çekti, ilk önce Sanjay Dutt ardından Salman Khan ve Shah Rukh Khan. İfadesini geri çekmeyen tek kişi olan Preity Zinta oldu. Bu hareketiyle hint milletinin sevgi ve saygısını kazanan Preity Zinta, Bollywood'un tek gerçek delikanlısı olarak adlandırıldı. İfadesinin basına sızmasının ardından hayatının en zor 2 Ayını geçirdiğini ve o süre içerisinde çok korktuğunu söyleyen Preity Zinta, yine de doğru şeyi yaptığı için mutlu.

Preity Zinta oyuncu arkadaşı 'ın düzenlediği gösteri "Temptations 2004" ile dünya turuna çıktı.

Preity Zinta uzun zaman meslektaşı Kajol'un gölgesinde kaldı, birbirine benzeyen rol tiplerinde oynadıkları için. Ama zamanla Preity Zinta, hayranlarının sempatik adlandırmalariyla "bubbly", "cutie pie", "chubby..", kendine özgü profiliyle büyük bir hayran kitlesine sahip.

Preity 2004 yılında 2 kere ölümden döndü. İlki, Colombo, Sri Lanka'da Temptations turu gösteri sırasında konser alanında bir patlama olmasıyla ve ikinci talihsizlik Hint Okyanusunda tatil yaptığı sırada Tsunami olmasıyla. 2005' den beri Hindistan'ın önde gelen ailelerinden, Wadia Fabrikasi'nin varisi Ness Wadia ile birlikte. 2006 yılında Modacı arkadaşı Manish Malhotra'nin "''Freedom''" adlı Modashow'unda meslektaşı Kajol ile podyuma çıktı. 2008' den beri nişanlısı Ness Wadia ve 2 iş adamı arkadaşı ile bir Kriket takımı olan Kings XI Punjab'ın sahibi.

2008'de Hindistanin gelmiş geçmiş en büyük yıldızı Amitabh Bachchan, Abhishek Bachchan, Aishwarya Rai Bachchan, Riteish Deshmukh, Vishal Shekar ve misafir sanatçılar Madhuri Dixit, Akshay Kumar ve Shilpa Shetty ile "''The Unforgettable Tour''" dünya turuna çıkmıştır.2009 yılında evlenecektir

== Filmografi ==

1998: Premante Idera
1998: Soldier
1998: Dil Se
1999: Dillagi
1999: Kya Kehna
1999: Raja Kumarudu
1999: Sangharsh
1999: Dillagi ''(Misafir Oyuncu)''
2000: Har Dil Jo Pyar Karega
2000: Mission Kashmir
2001: Chori Chori Chupke Chupke
2001: Dil Chahta Hai
2001: Farz
2001: Yeh Raaste Hain Pyaar Ke
2002: Dil Hai Tumhaara
2003: Armaan
2003: Kal Ho Naa Ho
2003: Koi Mil Gaya
2003: The Hero: Love Story of a Spy
2004: Dil Ne Jise Apna Kahaa
2004: Lakshya
2004: Veer - Zaara
2005: Khullam Khulla Pyaar Karen
2005: Salaam Namaste
2005: Alag ''(Sabse Alag şarkısında)''
2006: Krrish ''(Misafir Oyuncu)''
2006: Kabhi Alvida Naa Kehna
2006: Jaan-E-Mann
2007: Jhoom Barabar Jhoom
2007: Om Shanti Om ''(Misafir Oyuncu)''
2007: The Last Lear
2008: Heroes '
2008: Har Pall ''(Yapımda)''
2008: Heaven on Earth ''(Kanada'da gösterime girdi, Hindistan için gösterim tarihi belli değil.)''
2009: Main Aur Mrs. Khanna '' (Misafir Oyuncu - Yapimda)

== Ödülleri ==

1998, Filmfare Ödülü, En İyi Çıkış Yapan Oyuncu, '''Dil Se'''
1998, Filmfare Ödülü, Lux Yeni Yüz, '''Dil Se'''
1998, Zee Cine Ödülü, En İyi Çıkış Yapan Oyuncu, '''Dil Se'''
1998, Star Screen Ödülü, Umut Vadeden Kadın Oyuncu, '''Soldier'''
2003, Asian Guild Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, '''Koi Mil Gaya'''
2003, Chhoton Ka Funda Ödülü, '''Koi Mil Gaya'''
2003, Filmfare Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, '''Kal Ho Naa Ho'''
2003, IIFA Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, '''Kal Ho Naa Ho'''
2003, Sansui Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, '''Kal Ho Naa Ho'''
2003, Stardust Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, '''Kal Ho Naa Ho'''
2003, Zee Cine Kalplerin Kraliçesi Ödülü
2003, Zee Cine Ödülü, Yılın Superstarı, '''Kal Ho Naa Ho'''
2004, Screen Ödülü, „Jodi No 1“(En İyi Başrol İkili), (Shah Rukh Khan ve Preity Zinta) - '''Veer - Zaara'''
2004, Stardust Ödülü, Yılın En İyi Kadın Oyuncusu, '''Veer - Zaara'''
2005, IIFA Style Diva (Tarz Divası) Ödülü
2006, IIFA Göz kamaştıran Star Ödülü

Kaynak:Vikipedi

Filmleri
Film Adı Yapım Yılı Rolü
Bhaiyyaji Superhitt 2015
Happy Ending 2014
Ishkq in Paris 2013
Main Aurr Mrs Khanna 2009
Rab Ne Bana Di Jodi 2008
Heroes 2008
Heaven on Earth 2008
The Last Lear 2007
Jhoom Barabar Jhoom 2007
Jaan-E-Mann: Let's Fall in Love... Again 2006
Kabhi Alvida Naa Kehna 2006
Krrish 2006
Alag: He Is Different.... He Is Alone... 2006
Salaam Namaste 2005 Ambar "Ambi" Malhotra
Khullam Khulla Pyaar Karen 2005
Veer-Zaara 2004
Dil Ne Jise Apna Kaha 2004
Lakshya 2004 Romila 'Romi' Dutta
Kal Ho Naa Ho 2003
Koi... Mil Gaya 2003
Armaan 2003
The Hero: Love Story of a Spy 2003
Dil Hai Tumhaara 2002
Yeh Raaste Hain Pyaar Ke 2001
Dil Chahta Hai 2001
İlişkiler
Marc Robinson ( 2000-02 ) ( İlişki )
Ness Wadia ( 2006-09 ) ( İlişki )
Aldığı Paralar
  • Chori Chori Chupke Chupke ( 2001 ) रू2,500,000
Akrabalar
Baba : Durganand Zinta Anne : Nilprabha
Erkek Kardeş : manish Deepankar
Favorileri
Linkler
Resimler
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta
  • Preity Zinta
    Preity Zinta

Sayfalar